Radyatör Fiyatları Nasıl Belirlenir ?
Tesisat içinde kullanılan kalorifer sistemi türüne ve ortamın özelliklerine bakılırsa radyatör tutarları değişiklik gösterir. Bu fiyatların belirlenmesi için en önce radyatör ürünlerinin hangi araç-gereç ile üretildiğine bakılır. Çünkü çelik, döküm demir, açık oturum yada alüminyum ile üretim yapılabilir. Kalorifer kullanımının sağlandığı her alanda kullanılan radyatör, bununla beraber ebat özelliklerine bakılırsa de fiyat değişimi gösterir.Boyutları ve türüne bakılırsa radyatör tutarları istek etmektedir. Örneğin, eski tip merkezi kalorifer sistemlerinde oldukca daha uzun bir soğuma ömrü gösterdiği için dilimli döküm radyatörler kullanılmaktadır. Çelik radyatör, daha ucuz ve hafifçe bulunmasına karşın oldukça fazla su kütlesi sağlayarak süratli ısıtma gerçekleştirir. Panel radyatörler ise dalgalı levha ile üretilir ve ortalama 20 sene şeklinde bir kullanım ömrü gösterir.Isıtma sistemi olarak kullanılan kaloriferlerde radyatör kullanması yardımıyla sistemin oluşturduğu sıcaklık ortama yayılır. Bu nedenle radyatör nelerdir sorusunun cevabı; ısıtma sisteminin oluşturduğu ısının alana yayılması için bir çeşit yansıtıcı parçadır olarak verilebilir. Radyatörler çoğu zaman kombi ve kalorifer tesisatlarının ısıyı ortama yayması için bir döşem üstünde birleştirilerek kullanılır. Yani kombi yada merkezi kalorifer sistemi mesken ve iş yerlerinde radyatör tesisatı yardımıyla sirkülasyon oluşturarak ısıtma sağlar. Geniş bir yüzeye haiz olarak muhtelif malzemeler ile üretilen radyatör, muayyen bir proje kapsamında ortama yerleştirilir. Üçay Mühendislik, doğalgaz ve ısıtma uygulamaları kapsamında ömür ortamları ve emek verme ortamları için radyatör tesisatı uygulamaları yapmaktadır. Firma tarafınca uygulanan bu döşem, mesela bir ev içinde kombi aleti üstünden sirkülasyon oluşturacak suyun odalara yetişmesi için radyatörleri muayyen noktalara yerleştirir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ise radyatörler bütün binaya yayılan bir döşem benzer biçimde uygulanır.Pratik Radyatör Hesabı iyi mi yapılır öneri amaçlı anlatılmıştır. Isıtma sistemi döşem elemanları seçiminde mühendislik hesaplamaları yapılarak en doğru sonuca ulaşılır. Isı kaybı hesabında her ortam için ayrı ayrı sıcaklık kaybı hesabı cetveli, radyatör ve teferruatı hesabı cetveli, yitik değerleri hesabı cetveli ve boru hesabı cetveli doldurulur. Isı kaybı hesabı cetvelinde hesaplamalar sırasında sıcaklık kaybı hesabı meydana getirilen hacmin yönü, duvar-döşeme kalınlıkları, dış duvar-döşeme-pencere alanları dikkate alınarak hesaplamalar yapılır.
Radyatör ve teferruatı hesabı cetveli ise hacmin sıcaklık kaybı hesaplandıktan sonrasında kullanılacak radyatörlerin tarzı ve mimari proje üstünde yerleştirme aşamasında kullanılır. ,Kayıp (hususi direnç) değerleri tablosunda ise borularda, S parçalarında, dirseklerde, ayrılmalarda vb suyun akışını zorlaştırıp tazyik yitirilmesine niçin olan kayıplar hesaplanır. Boru hesabı cetvelinde ise sistemdeki her boru parçası numaralandırılıp, her parçadan geçen sıcaklık miktarları, uzunluk, hız, sürtünme katsayısı şeklinde parametrelerle çizelge doldurulur. Kısacası sıcaklık kaybı hesabı yapılırken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan birçok alt hususiyet ve etmen vardır. Sitemizde sıcaklık kaybı hesaplarına geniş bir halde yer verilmiş olup sıcaklık kaybı hesabı ve radyatör tarzı mevzusundan göz atabilirsiniz. Pratik radyatör hesabı ise; yaklaşık kriterler üstünden değerler alınarak hazırlanmıştır. Kesin kapasite olmayan ve öneri durumunda görülmesi ihtiyaç duyulan 3 değişik ergonomik radyatör hesabı işlemleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
Ucuz Radyatör Fiyatları
Evine kalorifer kazanı yada kombi taktırmayı düşünen her insanın birazcık da olsa malumat sahibi olması ihtiyaç duyulan bir konudur. Radyatör petek boyu hesaplama ile alakalı yapacağınız minik bir hesap, yaptıracağınız tesisatın ve seçeceğiniz kalorifer kazanının doğru seçildiğinden emin olmanızı sağlayacaktır.1 metre petek 9-12m² içinde kapalı alanı ısıtabilmektedir. Bu verinin değişken olması her evin konumu, kuzey-cenup cephesi olması, ara kat olup olmaması benzer biçimde faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca seçilen açık oturum radyatör markasına ve modeline gore de verdiği kalori değişmektedir. Kalorifer petek tutarları belirlerken aşağıdaki hesaplamaları kullanabilirsiniz. Apartman daireleri yüksekliği genel anlamda 2.70m olarak kabul edilmektedir. Yüksek tavanlarda ergonomik hesap yerine hacim hesabı yapılması daha doğru netice verecektir. Ekotek Kazan olarak projelerimizde 60cm yüksekliğinde 22 tipi petekleri kullanmaktayız.Radyatör kullanılması niteliğinde değişik iç sıcaklıklarda her bir dilim radyatör tipinin ısıl gücü yapımcı kataloğundan yada alakalı standarttan bulunabilir. Her hacmin hesaplanan sıcaklık kaybı, bir dilim radyatör ısıl kapasitesine bölünerek, o hacim için lüzumlu radyatör dilimi sayısı yada açık oturum radyatörlerdeki uzunluğu bulunur. Hesap kararı kesirli çıkarsa 0,1 ila 0,4 olan kesirlerin dikkate alınmaması, 0,5 ila 0,9 arası kesirler için radyatörün bir dilim yada uzunluğu artırılması müsait olur. Kalorifer peteği tarzı, EK V-8’de verilen Radyatör Hesabı Cetveli’nin alakalı sütunlarına oda no, oda ismi, odanın sıcaklık kaybı ve oda sıcaklığı yazılarak ve ısıtıcının cinsine gore hesapların yapılmasıyla tamamlanır. Isı kaybı minik olan hacimlerde radyatör iki dilimden yada 30 cm’den azca çıkarsa, o hacme radyatör koymamaya itina gösterilmeli ve o hacmin sıcaklık kaybı komşu hacimlerin sıcaklık yitirilmesine eklenmelidir.
Kalorifer tesisatı tarzı tamamlanınca, kat planlarında her odaya ismi yazılarak, sıra ile birer numara verilir ve odanın iç sıcaklığı, sıcaklık kaybı ve ısıtıcı karakteristikleri yazılır.Yüksek tavanlı yapılarda merdiven boşluklarında dubleks yapılardaki dikey rabıta boşluklarında radyasyon (radyasyon) payı fazla olan ve yüksek radyatörler kullanılmalıdır. Bu benzer biçimde yerlerde kalorifer peteği tarafınca taşınımla (konveksiyonla) yayılan sıcaklık üst kısımlarda toplanır ve alt kata kadar göreceli olarak soğuk kalır. Halbuki alt katlarda yerleştirilen radyatörlerdeki ışınımla sıcaklık yayılım payı yüksek olursa, bu farklılık büyük seviyede giderilebilir. Düz yüzeyli ve ince radyatörlerde radyasyon payı yüksektir. Bu açıdan derinliği azca (ince) ve yüksekliği fazla ridem tipi döküm radyatörle ve açık oturum radyatörler en avantajlı tiplerdir. Alüminyum radyatörler ise tam bilakis bir konvektör benzer biçimde çalışır ve radyasyon oranları en düşük tiplerdir. Radyatörler çoğu zaman pencere altlarına yerleştirilir. Özellikle iyi yalıtılmış binalarda sıcaklık kaybı daha azca olduğu için büyük sıcaklık gücü olan ve derinliği fazla olan radyatör tipi seçildiğinde, dilim sayısı azca olacaktır. Bu durumda hem görünüş açısından hem yer kaybı açısından bununla birlikte radyasyon oranının düşüklüğü açısından negatif bir vaziyet ortaya çıkar. Böyle yerlerde dilimli döküm, çelik yada açık oturum radyatör kullanılıyorsa en ince tipleri seçilmelidir. Seçilen radyatör pencere dibine yayılmalıdır. İşyeri, okul hastane benzer biçimde yerlerde toz tutmayan ve basit temizlenebilen tipte radyatörler seçilmelidir. Pencere altında niş olmayan yapılarda derinliği azca olan (ince) tipteki radyatörler seçilmelidir. Kalorifer peteği genişliğinin fazla olması, yitik alanı azaltır. Pencere altları bulunmayan yada radyatör yerleştirmeye müsait olmayan yerlerde, duvar önlerine yerleştirilecek radyatörler, yer sebebiyle yüksekliği fazla olan tiplerden seçilmelidir. Yüksek yapılarda bari statik basıncın fazla olduğu alt katlarda basınca dayanıklı tip radyatörler kullanılmalıdır. Kombi aygıt kullanılan sistemlerde, çelik radyatör bulunması niteliğinde elektro kimyasal çift oluşumu ortaya çıkabilmektedir. Böyle durumlarda ya radyatörlerin veya kombi aletinin değiştirilmesi önerilir.
Radyatörün Ne Faydası Vardır ?
Farklı su geçiş dirençlerine haiz radyatörler aynı devrede beraber kullanılmalıdır. Bu benzer biçimde hallerde su dolaşımında düzensizlikler ortaya çıkabilir. Örnek olarak konvektör tipi ısıtıcılar aynı devreden beslenmelidir, aksi taktirde direnme dengelenmesine dikkat edilmelidir. Doğru çözüm ayrı zon ve zon pompalarının kullanılmasıdır. Banyo, çamaşırhane vb. nemli yerlerde hiç bir suretle kanatlı boru ve konvektör kullanılmamalıdır.Isıtıcıları dış duvarı, döşemesi ve tavanı civarındaki hava sıcaklıkları fazlaca değişik olup, pencere önleri en soğuk yerlerdir. Bu nedenle, ısıtıcılar pencere altlarına ve güzel duyu bir manzara vermek için pencereyi ortalayacak halde yerleştirilir. Şekil 1’de gösterildiği benzer biçimde ısıtıcılar, olabildiği kadar nişsiz (oyuksuz) duvar önlerine, pencere altlarına dış duvar önlerine yerden minimum 70 mm yükseklikte, duvardan minimum 40 mm uzaklıkta olacak halde yerleştirilmelidir. Dış duvar önüne yerleştirilen radyatörlerin.Arkasında kalan kısım ısıya karşı yalıtılmalıdır. Dış duvarın bu kısmında büyük bir sıcaklık kaybı vardır. Bu kısmın 30 mm kalınlığındaki cam yünü yada eşdeğer bir izolasyon malzemesi ile yalıtılması, ısıl kapasite %2-3 oranında artma sağlar. Radyatör seçiminde seçiminde, ısıtıcı yüksekliğinin pencerenin altında kalan duvarın yüksekliğini geçmemesine dikkat edilmelidir. Penceresi bulunmayan yada fazlaca minik olan hacimlerde, ısıtıcı dış duvar önlerine yerleştirilmelidir.Isı kaybı büyük, pencere sayısı fazlaca olan hacimlerde her pencere önüne ısıtıcı yerleştirilmesi, ısının muntazam bir halde dağıtılması için müsait olur. İki yüzeyinde pencere bulunan köşe hacimlerin ısıtılmasında ısıtıcılar Şekil 3’de görüldüğü benzer biçimde, pencere büyüklükleri ile orantılı güçte, pencere önlerine dağıtılmalıdır. Mümkünse dar radyatör tipi seçilmelidir.Balkon kapısı bulunan hacimlerin ısıtılmasında radyatörler, Şekil 4’de gösterildiği benzer biçimde, kapıdan gelen soğuk hava akımının tesirini azaltacak halde ve kapının çarpmayacağı düz bir duvar üstüne yerleştirilmelidir.Mimari açıdan radyatörler bir çok durumda üstüne raf ve önlerine dekoratif perdeler konularak gizlenir. Bazı durumlarda da yükümlülük kararı niş içerisine yerleştirilir. Isıtıcıların niş içerisine yerleştirilme zorunluluğu varsa, Şekil 4’deki ölçüler göz önüne alınmalıdır. Derinliği ısıtıcı genişliğini aşan nişlerde, lüzumlu hava akımını sağlayarak ısıtıcının verimi çoğaltmak için pencere parapetinde yada niş tavanında minimum 50 mm kalınlığında ve ısıtıcı uzunlukta bir boşluk yada eşdeğer alanda delikli boşluklar bırakılmalıdır.Kalorifer peteğinin etrafına konulmuş olan örtüler, taşınımla ve ışınımla sıcaklık geçişleri azaltılır. EK V-7’ de farklı örtü tiplerinin ısıtıcı kapasitesine tesirleri verilmiştir. Bu değerler ortalama olup, ısıtıcı cinsine ve emek verme şartlarına bağlıdır. Bazı durumlarda bu örtü, sıcaklık ışınımını azaltmasına karşın, sıcaklık taşınımını artırdığından, ısıtıcının toplam sıcaklık kapasitesinin artması sağlanabilir. Buna karşın teknik zorunluluklar haricinde hiç bir vakit ısıtıcıların üstüne levha konulması, önlerinin kapatılması ve niş içerisine katılımı müsait değildir.
Böyle bir örtü yapılacaksa, ısıl yüzeyin artırılması gerekliliği göz önüne alınmalıdır. Diğer yandan mecbur nedenlerden ötürü yükseğe asılan ısıtıcıların da ısıl kapasitelerindeki azalma, lüzumlu ısıtıcı yüzeyinin artırılması ile çözülebilir. Isıtıcıların duvar yada döşemeye tespiti için konsol ve kelepçeler kullanılır. Panel ve alüminyum radyatörlerin rabıta elemanları çoğu zaman müstahsil şirket tarafınca ısıtıcı ile beraber verilir. Döküm ve saç radyatörlerin konsol ve kelepçeleri TS 1107’de verilmiştir. Şekil 6’da bir duvara döküm yada açık oturum radyatörün yerleştirilişini göstermektedir.Panel radyatörlerin 2600 mm’den daha uzun, dilimli kalorifer peteklerininde 30 dilimden fazla olması niteliğinde, ısıtıcı grubunun bağlantısı yukarındaki resimlerdeki benzer biçimde ters olarak yapılmalıdır. Sıcak su ısıtma tesisatlarında rabıta borularına gidişte ısıtıcıya doğru, dönüşte ise dönüş kolonuna doğru alçalan bir eğim verilmektedir. Eğim miktarı %1 olmak suretiyle minimum 10 mm, en o kadar da 15 mm olmalıdır. Bağlantı borusunun 25 mm’den azca, 1500 mm’den fazla olmamalıdır. Bağlantı borularının ısıtıcıya yakın yerine kelepçe konulmalıdır.Yaklaşık bir radyatör boyu hesaplaması yaparken, senelik yaklaşık sıcaklıklar bakımından ısıtılacak hacimler için m3 bazında ortalama değerler vardır. Bu değerler evin konumuna, cephesine, izolasyonluk vb.. durumlara bağlıdır. Bu tablolar desteğiyle istenilen istenilen hacmin ortalama sıcaklık kaybı hesaplanabilir. Hesaplanan sıcaklık kaybı değerinin radyatör kapasitesine oranlanmasıyla da radyatör boyu hesaplanabilir. Örneğin İstanbul’da bulunan 3 metre tavan yüksekliğine haiz 20 m² oda için, ara kat ve izolasyonsuz-korunmalı bir odanın ortalama sıcaklık kayb.Isıtma Tesisatında ısıtma elamanı olarak kullanılan radyatörün bir bölgeyi ısıtırken, konforlu bir ortam sıcaklığını oluşturması ve radyatörün bereketli bir ısıtma gerçekleştirmesi için doğru bir radyatör hesabı ve tarzı yapılması gerekir. Bu hesaplar yapılırken ilkin sıcaklık kaybı belirlenir ve arkasından sıcaklık yitirilmesine müsait radyatörler seçilir. Isı kaybı hesabının iyi mi yapıldığı ve radyatör seçimini örnekle ayrıntılı bir halde özetleyen dosyayı ekte bulabilirsin.