Basınç Düşürücü Vana Ayarı ve Montajı
Basınç düşürücü vana, dairenizdeki tesisatın güvenliğini sağlamak ve muhtemel bir problemi engellemek için kullanılan bir araçtır. Ülkemizde, tazyik düşürücü vanalara olan alaka yeni yeni artmaktadır. Bunun nedeni ise, dairelerdeki su tesisatlarında olup biten patlamalardır. Basınç düşürücü vana montajı ve ayarı hakkındaki malumat vermeden önce, kullanacağınız tazyik düşürücü vananın uzun vakit yararını göreceğiniz için harcamadan kaçınmayarak kaliteli bir tazyik düşürücü vana almanızı öneri ederiz.Su tazyik düşürücü vana, su tesisatının yüksek basınçtan ötürü zarar görmesini engellemek için tasarlanmış bir vana çeşididir. Yalnızca döşem borusunun güvenliğini sağlamakla kalmaz bununla beraber çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi, musluklar ve hatta rezervuarın da zarar görmesini engellemektedir. Basınç düşürücü vana, şebekeden kaynaklı tazyik dalgalanmalarının daire içerisindeki tesisata en az düzeyde tesir etmesini sağlar.Su tazyik düşürücü monte edilirken, dişlilere keten veya teflon sarılması icap eder bu sayede suyu sızdırması önlenmiş olur. Ancak ihtiyaçtan fazla keten veya teflon sarılırsa tazyik düşürücü vananın çatlamasına sebep olabilirsiniz. Basınç düşürücü vananın monte edilmiş olduğu yer de oldukca önemlidir. Bazı binalarda, apartmanın ana su borusunun giriş bölümüne su tazyik düşürücü valf takılmaktadır. Ancak bu yanlış bir uygulamadır.
Çünkü binanın girişine takılan tazyik düşürücü tüm dairelerin su basıncını eşit biçimde ayarlayamaz. Yani alt kattaki dairelerin su basıncı yüksek olurken, üst kattakilerinde su basıncı düşük olacaktır. Bu sebeple uygulanacak en sıhhat yöntem, her dairenin girişine ayrı bir tazyik düşürücü vana takılması olacaktır. Basınç düşürücü vana monte edildikten sonrasında tazyik düşürücü ayarı yapılması icap eder.Su tazyik regülatörü, iş yerlerinde ve evlerde yüksek su basıncından ötürü döşem borularının zarar görmesini engeller. Özellikle gece saatlerinde, su tüketimi azaldığı için şebeke suyunun basıncında artma meydana gelir. Eski yapılarda kullanılan demir borular zaman içinde çürümeye başlar. Su basıncındaki dalgalanmalar çürümüş olan borularda su kaçağı meydana gelmesine sebep olur. Aynı biçimde günümüzde kullanılan PPRC borularda yüksek basınçtan ötürü zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Tesisat borularının yanı sıra, su ile ilişkili olan cihazların da basınçtan ötürü zarar görmesi laf konusudur. Basınç düşürücü vana yardımıyla bu cihazlarımızın zarar görmesi engellenebilir.
Basınç Ayarı Nasıl Yapılır ?
Basınç düşürücü vanalar her tesisatta takılması ihtiyaç duyulan vanalardır. Şebekeden gelen yüksek basınçlı suların istenilen basınca düşürülmesini ve aynı basınçta sabitlenmesini elde eden mekanik aksamlı bir cihazdır. Basınç düşürücü taktırmak evinizdeki su ile çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi yada buna benzer makinelerin bozulmaması için yararlıdır.Tesisata gelen fazla tazyik gece oluşur. Gece kullanım azca olduğu için kaynaklı tazyik artar. Su borusunda sıska bir nokta var ise o kısımdan boru patlaması gerçekleşir. Su saatlerinin girişine takılan tazyik düşürücüler tesisatınızın su basıncını dengeler. Basınç düşürücü ev, ofis, bina, villa şeklinde yapılarda kullanılmaktadır.Bina şebeke borusuna tazyik düşürücü vana takmak için regülâtör üstünde yayınlanan ok işareti yönünde, yatay olarak su tesisatı girişine tazyik düşürücü takma işlemi gerçekleştirilir. Basınç düşürücü regülâtör montajı için yalıtım vanaları (kelebek yada sürgülü vana v.b),hava tahliye vanası, ve pislik muhafazakar vanalar kullanılması öneri edilir. Bu muamele uzman kişilerce yapılmalıdır.Taktığımız tazyik düşürücünün ayarı. Gerekli Alyan anahtar sayeinde sağa çevirerek sıkıştırdığımız da tazyik yükselir, gevşetme yönü sola çevirdiğimizde ise regülâtör su basıncını düşürür. Tesisat sistemine lüzumlu olan tazyik Aralığı 3 bar ve 5 bar arasıdır.Basınç düşürücü sistem montajını uzman kişilere yaptırmak gerekir. Eğer sizlerin de yüksek basınçlı tesisatınız var ise firmamızı arayın sizlere destek olalım. Ankara ve ilçelerine servisimiz Basınç Düşürücü Vana Montajı Ve Basınç Ayarı yapmaktadır. Basınç Düşürücü Vana Fiyatları marka ve kalitesine nazaran değişim göstermektedir.Şebekeden gelen yüksek basınçlı suyun basıncını tesisata zarar vermeyecek kadar düşürmeyi sağlar. Borular ve su ile çalışan makineler zarar görmesini engellemek için su tesisatı girişine tazyik düşürücüler takılır.Su tesisatları ile alakalı bir araç-gereç olan tazyik düşürücü vana gereksinim olmadığı vakit pek malum bir araç-gereç değildir. Genelde su tesisatındaki yüksek su basıncı ile birlikte evde ortaya çıkan problemler sebebiyle bu malzemeye gereksinim duyarız. Son yıllarda yüksek basınçtan ötürü döşem patlamaları ve suyla çalışan cihazlarda arızalar daha sık görülmektedir.Su basıncı birtakım bölgelerde normalde olması gerektiğinden daha yüksektir. Evlerimizdeki su ile çalışan birtakım cihazlar standart basıncın üstündeki kuvvete dayanamaz ve su sızmaları, arızalanmalar meydana gelir.
Bu bununla birlikte su döşem borularında patlamaya da niçin olur. Basınç düşürücü vananın rolü bu basıncı düzgüsel seviyeye indirerek, su tesisatında ve su ile çalışan cihazlarda arıza oluşmasını engellemektir.Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar içinde olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da yapınak çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer tazyik yüksek yada düşükse, vananın üstündeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan tazyik ayarlanabilir. Genelde bu alyanlar 5 numara alyandır. Bir şahıs çevirirken, öteki şahıs içeriden musluktan akan suyun basıncına bakar. Eğer tazyik düşürücü manometreli ise ordan da basıncı takip edebilirsiniz. Manometre yoksa, manometre alıp tazyik düşürücü üstündeki kapağı sökerek, oraya manometre de takabiliriz. Manometre olmadan ayarlamak için, içeriden suyun basıncını takip eden şahıs göz sonucu su basıncını ayarlamalıdır. Firma olarak manometreli tazyik düşürücü vanaları öneri ediyoruz.Eğer tazyik düşürücü vana kullanılırsa, su tesisatlarınızın patlama ihtimalini mühim miktarda azaltmış olursunuz. Tesisatı sıska olan birtakım konutlarda, devamlı su borusunun patlaması ile su kaçağı oluşur. Bu durumun önüne geçmek istiyorsak, mutlaka tazyik düşürücü taktırmak gerekir. Aynı sıkıntı evde suyla çalışan kombi, termosifon, rezervuarlar ve çamaşır bulaşık makineleri arasında geçerlidir. Basınç fazla gelirse muhtelif patlamalar, sızdırmalar ve arızalar yaşanır. Ancak tazyik düşürücü vana olursa, limitleri zorlamadan makinelerin çalışmasına imkan sağlanacaktır. Basınç düşürücü vana tutarları markasına nazaran değişim göstermektedir. Manometreli tazyik düşürücü vana fiyatı da aynı halde markasıyla ilintilidir. Bazen su basıncının yüksek olduğu bölgelerde bina girişine tazyik düşürücü vana taktırarak binadaki bütün dairelerin su basıncı test dibine alınmaktadır. Ancak bina girişine takılan tazyik düşürücü vanalar bütün binadaki suyun basıncını test etse de bütün daireler aynı basıncı uygulayamamaktadır. Bu nedenle en alt kattaki dairenin su basıncıyla en üst kattaki dairenin basıncı aynı olmaz. Bu yüzden her dairenin kendine hususi tazyik düşürücü taktırması gerekmektedir. Herkes kendi su saatine tazyik düşürücü taktırırsa, basınçtan ötürü ortaya çıkacak şikayetlerin önüne geçilmiş olur. Anadolu Tesisat tazyik düşürücü montajı yapmaktadır. Basınçtan ötürü su borusu patlaması yaşayan mekanlarda su kaçağı tespiti yapıldıktan ve arıza giderildikten sonrasında suyun basıncını düşüren vana takılmasını öneriyoruz. ile alakalı malumat vereceğimiz bu yazımızda, sizlere tazyik düşürücü vana ile alakalı da faydalı şeyler anlatacağız.
Vana Ayarı Nasıl Yapılmalı ?
Aslında tazyik düşürücü vanalar günümüzde yaygın olarak kullanılmazlar. Kolektör hatları ve endüstri bölgelerindeki büyük borularda daha oldukca kullanıldığını söyleyebiliriz. Aslında kullanıldığı bölgeler itibariyle yaşamsal öneme sahiplerdir. Çünkü yüksek basınçtan ötürü meydana gelebilecek kazalar, ölüme bile yol açabilir. Şöyle bir misal verelim. Basınçla çalışan kazanları birçok şahıs duymuştur. Bu kazanlarda tazyik dengelenmesi yapılmadığı vakit patlama meydana gelir. Belki de birçoğumuz haberlerde bu tür kazaları okumuşuzdur. Patlama esnasında çelik veya öteki metallerden meydana getirilen kazan parçaları, adeta kurşun hızıyla etrafa saçılır. Gerisini siz düşünün artık!Montajın yapılacağı bütün döşem, çakıl ve öteki partiküllerden iyice arındırılır. Tesisata vanadan ilkin filtre takılır. Filtre, sisteme dışarıdan girebilecek yabancı maddelerin önlenmesi içindir. Birçok tesisatçı, montajda kolaylık olması bakımından, rakorlu rabıta yaparlar. Basınç düşürücü montajı dikey veya yatay yapılabilir. Rakor ve öteki rabıta elemanlarının sıkılması işlemi gerçekleştirilir. Aslında bu muamele montaj aşamasının en mühim aşamalarından bir tanesidir. Çünkü basınçlı sistemler en küçük bir gevşekliği affetmezler. Gerekli olan anahtarlarla ağız kısmından kavrama yaparak sıkma işlemi gerçekleştirilir. Asla gövdeden sıkma işlemi gerçekleştirilmez. Bağlantı yapılırken, vana gövdesi üstündeki akış yönü hesaplanır. Yani akış yönüne nazaran rabıta gerçekleştirilir. Basınç düşürücü montajı yapılırken, vana giriş ve çıkışlarına nipel veya boru bağlantısı gerçekleştirilir. Bu linkler yapılırken de düş boyunu geçmemesine dikkat edilir. Boru ve vana rabıta ek yerlerine teflon veya keten malzemeleri sarılır. Böylece sızdırmazlık en üst düzeyde sağlanmış olur. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta, aşırı derecede keten veya teflon kullanılmamasıdır. Yoksa vana ve borularda aşırı basınçtan ötürü çatlaklar meydana gelebilir. Vana üstünde bulunan rabıta noktalarına tazyik göstergesi monte edilir. Bu göstergeye manometre ismi verilir. Bu göstergedeki ibrenin kırmızıya doğru kayması, aşırı basıncı gösterir ve basıncın düşürülmesi gerekir. Vana bağlantısı artık tamamdır. Genelde bütün vanalarda sola doğru kol çevrildiğinde tazyik düşürülmüş olur. Sağa doğru kol çevrildiğinde ise basıncın yükselmesi sağlanır. Aşağı yukarı tazyik düşürücü montajı işlemi yukarıda ifade edilen şeklinde gerçekleşir. Tabi ki vana türüne ve kullanıldığı yere nazaran birtakım minik montaj farklılıkları olabilir. aslına bakarsanız uzman kişiler tarafınca montaj işlemi gerçekleştiği için bu kişiler iyi mi rabıta yapılacağını bilirler.Basınç düşürücü ayarı genel anlamda, 8 bar giriş basıncına ve 3 bar çıkış basıncına dayanacak halde yapılır. Yani yukarıdaki değerlere nazaran aslına bakarsanız ayar yapılmıştır. Ancak kullanım yerine nazaran ayarlarda farklılık yapılması gerekebilir.
Bu şeklinde durumlarda aşağıdaki yol izlenir:Yapısı gereği su borularında yüksek tazyik meydana gelebilir. Genelde; şehir, kasaba ve mahallelere su taşıyan sistemlerde yüksek tazyik laf konusudur. Çünkü bu tür sistemlerde ehil oranda tazyik değerinin sağlanması gerekir. Yoksa evlerdeki musluklarda ip şeklinde ince yoğunlukta su akar ki, bu konum kimsenin işine gelmez. Bazı durumlarda su kesintilerinden derhal sonrasında şebekeye verilen su, ev tesisatlarında patlamaya niçin olur. Bunun sebebi tazyik vanalarının görevini yerine getirmemesidir. Ya da bu vanaları su sisteme verildikten sonrasında test eden olmamıştır. En tehlikeli olan da buğu basıncı ile çalışan kazan veya makinelerdir. Bu tür yapılarda da tazyik düşürücü vana eğer olmazsa olmazlardandır. Bu tür kazanlarda genel anlamda devamlı başlangıcında duran ve kontrolünü elde eden bir sorumlu bulunur. Merkezi sistem ısıtma ile çalışan siteleri bu duruma misal verebilir. sorumlu periyodik aralıklarla sistemdeki basıncı test eder. Sanayilerde hidrolik sistemlerin çalışmasında da tazyik gücünden yararlanılır. Bu şeklinde alanlarda da tazyik düşürücü vanaların kullanıldığı görülebilir. Mantık aynıdır. Basınç devamlı olarak test altında tutulmalıdır. Eğer yüksekse ne olursa olsun düşürülmelidir.Su tazyik regülatörü, bir tür tazyik düşürücü araçtır. Vana mantığı ile çalışır. Ancak daha minik boyutlardadır. Bu aracın montajı oldukca kolaydır. Ancak montaj esnasında, regülatörün bağlantısının iyi yapılması gerekir. Yani ne oldukca sıkı ne de oldukca gevşek olması gerekir. Her dairenin su sayacından sonrasında tazyik düşürücü vana montajı yapılır. Bu tür vanaların işçiliğinin de kaliteli olması gerekir. Çünkü buradaki vananın amacı da su tesisatındaki tazyik dalgalanmalarının, tesisata zarar vermesini önlemesidir. Bina içlerinde bulunan su saatlerinden sonrasında tazyik düşürücü vanaların montajının yapıldığını söylemiştik. Burada mühim olan nokta, her daireye ilişik su saatinden sonrasında tazyik düşürücü montajı gerçekleştirmenin mantıklı olmasıdır. Böylece lüzumsuz tazyik kaybının da önüne geçilmiş olunur. Bazı bölgelerde su basıncı düşük olur. Bu yüzden alt kattaki daireler basınçlı su elde edebilirken, yüksek katlarda bulunan daireler ehil basınçta su alamaz. Bunun önlemek için binaların bodrum katlarında flatörlü su depoları bulunur. Şebekeden gelen suyu biriktirirler ve bünyelerinde bulunan pompalar sayeinde, üst kattaki dairelere de basınçlı su gitmesini sağlarlar. Bu şeklinde yapılarda da tazyik düşürücü vana bulunur. Çünkü yüksek tazyik, bina içerisindeki tesisatların zarar görmesine niçin olabilir. Su tazyik düşürücü su damlatıyor problemi ile karşılaşmışsanız, hemen Merkez Tesisat şirketi ile iletişime geçin. Sorunun deposu tazyik düşürücü vanada kaçak olmasıdır. Hemen müdahale edilmezse, borulara zarar verecek düzeyde vakalara niçin olabilir.